3 практични причини да казваме истината

Защо лъжата ни пречи да сме успешни в работата си и щастливи в любовта

Truth_PolqnataВсеки човек лъже или поне понякога премълчава част от истината. Някои го правят, за да си спестят неудобства, сръдни и скандали. Други, за да не наранят излишно близък човек. Какво обаче се случва, ако лъжата стане ваш постоянен спътник и защо това е един от най-бързите начини да се превърнете в нервен, дребнав, неспокоен и неприятен за околните човек. Или 3 практични причини да казвате истината.

Спокойни сте и се чувствате по-добре в кожата си

Един от основните проблеми на това да лъжете постоянно за нещо е, че трябва да помните на кого какво сте казали. В противен случай лесно могат да ви хванат в крачка и да си създадете още по-големи неприятности. Колкото по-често ви се случва да се спасявате с лъжи, толкова повече неща ще ви се налага да помните. А това изморява доста. В усилието си да удържите фронта ще се оплитате във все повече и повече лъжи. Ще ставате все по-нервни, раздразнителни и уморени. Освен, че околните ще го усетят и ще променят отношението им към вас, вие самите ще започнете да се отчуждавате от близки и приятели. Просто защото е по-лесно да не говорите за нещо, отколкото да поддържате някаква несъществуваща версия на себе си.

Стремежът да казваме истината винаги, когато е възможно, ни прави по-спокойни. Опитайте. Вярно, на моменти това ще ви навлича неприятности, но те ще са много по-краткотрайни и бързо ще забравяте за тях. В работата да казвате истината ще ви позволи да се фокусирате върху задълженията си и да правите каквото трябва, давайки най-доброто от себе си. В личен план ще ви помогне да се съсредоточите върху изграждане на стабилни отношения с партньора и приятелите си и да се наслаждавате на времето, прекарано заедно вместо да треперите в опит да не изтървете някоя погрешна дума.

Самоуверени сте и хората ви харесват повече. По-склонни са да ви поверяват важни задачи и да ви се доверяват

Дори на най-изпечения лъжец му се случва да сгреши. Затова да казваме истината ни прави по-малко уязвими, което пък ни дава допълнителна самоувереност и сили. Хората усещат, когато сте честни и открити с тях, когато сте наистина уверени в себе си. Много по-лесно привличате вниманието им, много по-лесно ви харесват. Което пък ви дава безкрай възможности в личен и професионален план. Спечелите ли веднъж убедеността на отсрещната страна, че винаги казвате истината и на вас може да се разчита, ще получавате много повече информация, ще ви поверяват по-важни задачи, а половинката ви ще се радва на прибирането ви у дома след тежкия работен ден, вместо да се чуди защо пак сте нервен и защо изглеждате така съмнително.

Освен това е вярно, истината понякога ви навлича проблеми, но отстоявайки чрез нея собственото си спокойствие, вие се научавате да се справяте с кризисни ситуации, с моментното чувство за вина и с неприятните емоции. А това ви прави още по-силни и с по-голямо самообладание.

Живеете в мир със себе си

Най-големият проблем на живота в лъжа е, че трябва да се напъхвате в различни образи, които противоречат на истинската ви природа и да ги поддържате. Колкото по-малко са хората, пред които можете да сте естествени и да казвате истината, толкова по-голямо става неудовлетворението ви от самите вас, от хората, от всичко. Всеки има нужда от разбиране, приемане, уважение, обич. Вие също. Ако лъжата е ваш постоянен спътник в работата и/или личния живот, бързо ще се превърнете във вечно недоволен, заядлив, дребнав, сприхав човек. А подобно поведение не е помогнало никому.

Първото и най-важно нещо е да живеете в мир със себе си. Да се харесвате. Ще ви бъде трудно да го постигнете, ако можете да сте истински само, докато спите или си седите самички у дома. Честите лъжи показват, че не приемате и не обичате достатъчно себе си – такъв какъвто сте. А хората са привлечени най-силно от хора, които приемат и обичат себе си. Просто те са тези, които могат да обичат, прощават и да разбират останалите най-добре.

Помислете и за друго, лъжете някого от страх, че ще спре да ви уважава/харесва/обича. Но той всъщност не изпитва тези чувства към вас, а към някакъв въображаем образ, който сте му създали. Вие не сте допуснали да се случи друго. Затова и нямате какво да губите. Покажете истинската си същност и изберете по-често да казвате истината отколкото да послъгвате. Това ще ви донесе само позитивни емоции и успехи в общуването с околните.

П. с. Не бъркайте истината с безпричинната грубост и с нетактичността.