Как да намаля напрежението

Polqnata_naprejenieВ интерес на истината, ако не се напрягате, няма да имате нужда от тези съвети. Тъй като обаче животът без напрежение е висш пилотаж и резултат от дълги тренировки, предлагам ви няколко начина да намалите напрежението до здравословния минимум.

Ако решите да се борите съзнателно с проблема и да работите върху себе си, прилагането на техниките, изредени по-долу, са и най-сигурният начин един ден да се превърнете в уравновесен човек, който не се оставя на натоварващите прищевки на ежедневието.

Закусвайте

Не се шегувам. Освен, че е полезна за здравето и фигурата ви, закуската успокоява. Докато я приготвяте и после, докато похапвате, не мислете за предстоящите ви задачи. Отпуснете се и фокусирайте върху препичането на филийките, мазането на маслото, объркването на мюсли с мляко. После дъвчете бавно, гледайте през прозореца. Зарадвайте се на зелените дървета, на облаците или на натрупалия сняг. Приемете закуската като време за вас.

Не мислете предварително колко тежки или неприятни задачи ви очакват

Така само ще увеличите стреса и неприятните усещания. Ако трябва да свършите нещо, което не ви се нрави, не го отлагайте, а действайте. Докато сте усетили и всичко вече ще е приключило. Дори с учудване може да установите, че не е било толкова неприятно, колкото сте си го представяли. В повечето случаи ние сами утежняваме задачите си, като си ги представяме в твърде черни краски.

Преценявайте кога нещо зависи от вас и кога не

Понякога какво и как да бъде направено зависи само от вас. Друг път можете само да изпълнявате чужди нареждания или обстоятелствата да са такива, че каквото и да направите все да е грешно и то не по ваша вина. Не се измъчвайте за нещата, които не можете да промените. Избирайте най-малкото зло според вашите критерии, правете каквото трябва, а да става каквото ще. Разбира се, по-лесно е да се каже отколкото да се направи. И все пак не е невъзможно. Напротив. С всеки опит да не се напрягате излишно, когато нещо не е във ваша власт, все по-бързо ще се чувствате по-добре.

Уточнете приоритетите си

Понякога е по-важно да сте със семейството си вместо да стоите в офиса до късно. Друг път работата е на първо място, но това се случва значително по-рядко. Знаете ли кое кога да изберете? Ако непрекъснато се мъчите да убедите хората в правотата си и се ядосвате, че нещата не стават както сте си ги планирали, преценете – искате да сте прави или да сте щастливи и спокойни? Помислете кои са важните за вас неща. Ако трябва си ги запишете на листче и си ги подредете по значимост. Така ще ви е по-лесно да решавате бързо дилемите „или – или“, които винаги носят допълнително напрежение в и без това напрегнати моменти.

Бъдете сигурни, че има още много начини да намалите напрежението. Но засега ви препоръчвам да започнете с тези. В началото, както казах, няма да ви е лесно. С времето обаче ще усетите колко по-спокойни се чувствате. Достатъчно е да проявите постоянство в целта – усмихнато и кротко ежедневие.