Трите стълба на щастието

Shtastieto_PolqnataПротивно на всичко, което ви внушават религиозни гурута, медии и съседи, човек е създаден да бъде щастлив. Само дето с времето е позабравил това и се разсейва с всякакви други дейности, които му тровят живота. Не гледайте на щастието като на цел, която трябва да преследвате със зъби и нокти. Погледнете на него като на нещо, което сте оставили в някой от вътрешните си джобове и трябва да намерите отново. Спрете се, поровичкайте спокойно в тайниците си и ще го откриете. Вижте на кои три стълба е добре да се подпрете по време на търсенето.

Приемане

Научете се да приемате нещата. Всичко, което ни се случва не е нито добро, нито лошо. То става добро или лошо в зависимост от това какво е вашето отношение към него. Ако едно нещо вече се е случило – раздяла, грешка в работата, влошаване на отношенията с приятел – не губете време да се тюхкате. Това вече е в миналото и най-доброто, което можете да направите е да съберете сили, да приемете, че няма как да върнете времето назад и да си спомните, че можете да действате занапред или още по-добре веднага.

„Не е толкова просто да се научиш да приемаш нещата!” – ще кажете вие. Разбира се, че не е. Никой никъде не спомена думата „лесно”. Опитайте се обаче следващият път, когато се уловите, че се вайкате за нещо, което не можете да промените, да скъсите времето за оплаквания и да се успокоите по-бързо. Пробвайте всеки следващ път да се успокоявате за все по-кратко време и да не се връщате отново и отново към затормозяващата ви мисъл. Така с времето ще се научите да приемате нещата, които ви връхлитат.

Доволство

Много е важно да сте доволни от себе си. От нещата, които правите и които ви се случват. От начина, по който се държите с хората и по който те ви отвръщат. Ако не харесвате живота си, разберете защо и започнете да го променяте. Ако приемате нещата такива, каквито са, ще ви е по-лесно да си поставяте реалистични цели и съответно да ги изпълнявате. Винаги давайте най-доброто от себе си, действайте спокойно и приемайте неуспехите като една полезна крачка към успеха. Просто от тях ще научите най-много.

Любов

Това вероятно ви се струва най-баналното от трите. Може и така да е, но помислете, ако обичате себе си, то значи ще имате най-дългата щастлива любовна връзка от всички, които ще ви сполетят. Научите ли се да обичате себе си и да приемате нещата каквито са, няма да съдите прибързано другите и ще предпочетете да се усмихнете и да прегърнете някого вместо да се карате с него. Много бързо ще усетите, че това ви носи само положителни емоции. Проявявайте любопитство, любов и възхищение към света и неговите обитатели и чудеса и всички те ще ви отвърнат със същото.

И не се бъркайте, не мислете, че щастието автоматично ще изключи всичките ви страхове, съмнения и копнежи. Но ако поровите в себе си и откриете тези три стълба, или ги изградите с времето, то щастието ще стои стабилно на тях, а тревогите ви ще минават бързо. Опитайте.